De walsen / cilinders af te schermen met een wegneembare afscherming verhindert dat bewegende delen op gang kunnen worden gebracht zolang deze bereikbaar zijn.

Walsen / cilinders zijn draaiende onderdelen die knelplaatsen kunnen opleveren. Om knelplaatsen van walsen / cilinders te beveiligen, zijn verschillende oplossingen mogelijk in de tapijt- en textielindustrie. Eén oplossing is om de walsen / cilinders af te schermen met een wegneembare afscherming.
Een wegneembare afscherming is effectief voor bewegende delen, waar gedurende normaal gebruik regelmatig toegang tot nodig is. Het principe van wegneembare afscherming is dat deze is gekoppeld aan een functieblokkering. Deze functieblokkering schakelt (een deel van) de machine naar een veilige stand zodat toegang mogelijk is. De functieblokkeringsinrichting verhindert dat bewegende delen op gang kunnen worden gebracht zolang deze delen bereikbaar zijn. Ook stopt de beweging van deze delen zodra de schermen geopend worden.
Indien het te lang duurt voordat de bewegende delen tot stilstand zijn gekomen, wordt de wegneembare afscherming ook voorzien van vergrendeling. De vergrendeling houdt de afscherming (mechanisch) gesloten totdat de bewegende delen tot stilstand zijn gekomen.

Linkerfoto: De scheercilinders worden afgeschermd door een doorzichtige kunststof afscherming die voorzien is van een elektronische stopschakelaar in de vorm van een magneetschakelaar (wanneer de twee magneetjes geen contact meer maken, stopt de machine).

Rechterfoto: De walsen van de richtmachine zijn eveneens voorzien van afscherming met een elektronische stopschakelaar. Zodra de afscherming omhoog wordt getrokken, stopt de machine.