Middels een boomschijfverplaatsingsunit kunnen weefbomen worden gefixeerd en restanten (garens) automatisch worden afgedraaid. De boom wordt door een heftruck in de boomopname van de unit geplaatst.

In een weverij is het plaatsen van de boomschijf op de as fysiek belastend. De boomschijf is zwaar en groot. Om deze belasting te verminderen is een boomschijfverplaatsingsunit ontwikkeld. De boom wordt door middel van een heftruck in de boomopname van de unit geplaatst. Deze boomopname bestaat uit een binnen- en een buitendeel. Nadat de boom in het binnendeel is geplaatst, wordt deze handmatig gefixeerd. De boom rust met zijn schijven op de aandrijfrollen. De aandrijfrollen worden aangedreven door een motorreduktor.

Met de komst van de boomschijfverplaatsingsunit kunnen tevens restanten (garens) van weefbomen automatisch worden afgedraaid. Voordat deze unit aanwezig was, vond dit handmatig plaats gedurende ongeveer 2-3 maal per ploeg wat een grote fysieke belasting gaf (piekbelasting door maximaal trekken aan garens).