Vermindering van de kans op ongevallen.

Een naaimachine, een breimachine, een stansmachine, een lopende band zijn voorbeelden van machines waar mogelijk gevaren aanwezig zijn door draaiende delen. Voorbeeld van draaiende delen zijn bijvoorbeeld de aandrijfoverbrenging van machines, zoals tandwielen en aandrijfriemen. Deze moeten tijdens normaal gebruik altijd afgeschermd zijn. De afscherming mag alleen voor onderhoud (onder strikte veiligheidsvoorschriften) worden geopend/verwijderd.
Mogelijkheden:

  • vaste afscherming ( effectief voor bewegende delen waar gedurende normaal gebruik geen toegang nodig is);
  • een wegneembare afscherming is effectief voor bewegende delen waar gedurende normaal gebruik toegang toe nodig is. Het principe van wegneembare afscherming is dat deze is gekoppeld aan een functieblokkering. Deze functieblokkering schakelt (een deel van) de machine naar een veilige stand zodat toegang mogelijk is. De beweging stopt indien de schermen geopend worden;
  • een lichtscherm dient een outputsignaal te genereren wanneer een persoon in de detectiezone komt. Een lichtscherm kan de vorm hebben van een inloopbeveiliging (één of enkele lichtstralen) of als vingerbeveiliging (lichtbundel);
  • plaatsen inloopmatten (druk leidt tot stilstand of noodstop);
  • twee-handenbediening kan worden toegepast als beveiliging tegen bewegende delen die dienen voor het werk en die uit functioneel oogpunt niet geheel kunnen worden afgeschermd.

Randvoorwaarden:
Draag er zorg voor dat alle beveiligingen regelmatig gecontroleerd worden. Instrueer de medewerkers dat defecten onmiddellijk gerapporteerd en gerepareerd worden.