Ongunstige werkhoudingen kunnen leiden tot gezondheidsklachten. Als het lichaam of een lichaamsdeel te lang achter elkaar in een ongunstige stand staat, is dit belastend omdat spieren moeten worden aangespannen om de houding te handhaven.

Ongunstige werkhoudingen zijn bijvoorbeeld het werken met een gedraaide en / of gebogen rug, met de handen boven schouderhoogte werken en werken beneden heuphoogte en met name kniehoogte.

Ook langdurig staan valt onder ongunstige werkhoudingen. Onder ‘langdurig staan’ worden werkzaamheden gerekend die staand worden uitgevoerd waarbij minder dan 1 m wordt gelopen. Bij langdurig staan zakt het bloed onder invloed van de zwaartekracht naar de onderbenen. Door de bemoeilijkte terugstroom van het bloed uit de benen naar het hart ontstaan spataderen. Dit wordt gekenmerkt door jeukende, vermoeide en loodzware benen. Ook heeft iemand met spataderen dikke enkels en pijnlijke kuiten. Naast spataderen blijkt langdurig staan ook een significant effect te hebben voor zwangere vrouwen, zoals toenemende kans op vroegtijdige wee├źn en op vroeggeboorte.