Exposure Scenario’s (ES)
Binnen Europa is per 1 juni 2007 de REACH wetgeving voor gevaarlijke stoffen in werking getreden. Een gevolg van deze wetgeving is dat er voor gevaarlijke stoffen die in hoeveelheden >10 ton per jaar worden geproduceerd of geïmporteerd zogenaamde ‘Exposure Scenario’s (ES)’ of ‘blootstellingscenarios’ opgesteld moeten worden. In deze ES wordt beschreven voor welke toepassingen en onder welke gebruiksomstandigheden de stof mag worden toegepast. Ook wordt aangegeven wat de verwachte blootstelling is wanneer de stof volgens de voorgeschreven voorschriften wordt gebruikt. De ES worden als bijlage toegevoegd aan het veiligheidinformatieblad.
Wat u moet doen als u een VIB met in de bijlage een ES ontvang leest u hier.
Wat u moet doen als het eigen gebruik van een stof niet voorkomt of afwijkt van de beschrijving in het ES leest u hier.
Uitgebreide informatie over de verplichtingen is hier te vinden of in deze flyer.
De wettelijke voorschriften voor het werken met gevaarlijke stoffen zijn met name vastgelegd in hoofdstuk 4 van zowel het Arbobesluit als de Arboregeling. Deze bepalingen zijn aanvullend op de algemene beleidsverplichtingen in de Arbowet. De belangrijkste verplichtingen in dit kader zijn de algemene zorgplicht (art. 3) en de verplichting tot het uitvoeren van een risico-inventarisatie en -evaluatie. In Artikel 4.1b van het Arbeidsomstandighedenbesluit is een zorgplicht beschreven om werknemers doeltreffend te beschermen tegen de veiligheids- en gezondheidsrisico’s als gevolg van de blootstelling aan gevaarlijke stoffen.
Klik hier voor een schematische weergave van de arbowetgeving voor gevaarlijke stoffen.
Per stofgroep staan soms nog enkele wetten en normen vermeld die horen bij de stoffen. Daarnaast zijn er nog enkele algemene regels met betrekking tot:
Voorlichting en instructie
Medewerkers dienen regelmatig voorlichting en instructie te krijgen, waarbij er speciale aandacht moet zijn voor nieuwe medewerkers en gevoelige groepen; bijvoorbeeld zwangeren. Medewerkers moeten worden voorgelicht over:
- De gevaren van de aanwezige stoffen;
- De betekenis van de gevaarsymbolen op de verpakking;
- De verplichte aanwezigheid van veiligheidsinformatiebladen;
- Hoe zij moeten handelen in geval van een calamiteit;
- De werking en het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen.
Hygiëne
Over het algemeen moet de werkvloer zo ingericht worden dat een optimale hygiëne gewaarborgd is op plaatsen waar schadelijke stoffen aanwezig zijn. Hiervoor stelt de werkgever regels en procedures op voor het omgaan met gevaarlijke stoffen, de reiniging van de werkplek en de persoonlijke hygiëne. Installaties en arbeidsmiddelen dienen zo schoon mogelijk te worden gehouden. Ook voor opslag van gevaarlijke stoffen zijn zodanige maatregelen getroffen dat het gevaar, dat zich met betrekking tot die stoffen of met betrekking tot de arbeid met die stoffen een ongewilde gebeurtenis voordoet, zoveel mogelijk is vermeden.
De werkgever verstrekt, zo vaak als op grond van de blootstellingbeoordeling noodzakelijk is, maar ten minste eenmaal per week schone werkkleding en draagt zorg voor de reiniging van vervuilde kleding.