Een werkplek die kan worden aangepast aan de individuele lichaamsmaten, kan de kans op RSI-klachten verminderen.
Een ergonomisch ingerichte werkplek zorgt voor een goede lichaamshouding. Hierbij zijn het meubilair en de hulpmiddelen aangepast aan de individuele behoeften, de lichaamsmaten en de werkzaamheden van de medewerker.
De ergonomisch ingerichte beeldschermwerkplek bestaat uit de volgende componenten:
- een ergonomische kantoorstoel (Klik hier voor eisen aan een ergonomische kantoorstoel)
- een ergonomische kantoortafel (Klik hier voor eisen aan een ergonomische werktafel)
- een goed functionerend beeldscherm dat draaibaar, kantelbaar en in hoogte verstelbaar is en dat groot genoeg is om de informatie die gelijktijdig nodig is, in één keer af te beelden;
- een goed functionerend toetsenbord;
- een standaardmuis;
- een voetensteunvlak (als de medewerker dat wenst) van ten minste 30 x 40 cm groot, waarvan de hoogte en hellingshoek instelbaar zijn;
- als de medewerker met documenten werkt: een passende, instelbare documenthouder.
Laat een ergonoom, arboadviseur of preventiemedewerker individuele voorlichting geven over de verstelmogelijkheden en het gebruik van de werkplek.
- Stel de werkplek opnieuw in zodra er iets verandert (bijvoorbeeld als hij wordt gebruikt door een andere medewerker of als er nieuwe componenten zijn aangeschaft).
- Roep bij vragen of klachten over de instelling van de werkplek hulp in van een deskundige.
NB Neem bij bestrijding van RSI-klachten niet alleen de inrichting van de werkplek, maar ook altijd de andere werkgebonden oorzaken van RSI in beschouwing.